Lidl julkaisi listan tekstiili- ja kenkätehtaistaan

Lähde: Lidl

Lidl on julkaissut listan, jolta löytyvät tiedot kaikista Suomen Lidlissä myytävien omien merkkien kenkien ja tekstiilien tuotantolaitoksista. Listan julkaisemisella Lidl haluaa tarjota asiakkailleen entistä tarkempaa tietoa myymiensä tuotteiden alkuperästä.

Tuotantolaitosten listalla ovat ne tehtaat Aasiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja Euroopassa, joilta Lidl tilaa omilla merkeillään myytäviä vaatteita ja kenkiä. Lidlin tekstiili- ja kenkämerkkejä ovat esimerkiksi Crivit, Livergy ja Esmara. Lidl-myymälöissä myytävän käyttötavaran erät vaihtuvat viikoittain, joten vuoden aikana valikoimassa on satoja erilaisia vaatekappaleita.

– Asiakkaat toivovat nykyään entistä kattavampia tietoja toimitusketjuista ja tähän toiveeseen pyrimme listan julkistamisella vastaamaan. Listalta löytyvät kaikki Suomen Lidliin kenkiä ja tekstiilejä valmistavat tuotantolaitokset, Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Riikka Pöllänen kertoo.

Toimitusketjujen läpinäkyvyyden lisäksi tarvitaan myös konkreettisia toimia. Yhteistyöllä tavarantoimittajien ja kehitysyhteistyöorganisaatioiden kanssa toimintatapoja voidaan parantaa.

– Lidl on mukana useissa kehitysprojekteissa, joilla pyritään edistämään työoloja ja ympäristön huomioimista riskimaissa. Haluamme jatkossakin panostaa toimintatapojen kehittämiseen pitkissä toimitusketjuissa, Pöllänen jatkaa.

Pitkäjänteinen yhteistyö tavarantoimittajien kanssa avainasemassa

Lidlissä käyttötavara- ja vaatevalikoiman vastuullisuuteen on panostettu jo pitkään monella rintamalla. Lidlin toimipiste Hongkongissa on työskennellyt vuosia lähellä Lidlin aasialaisia tavarantoimittajia turvatakseen käyttötavaroiden laadun ja vastuullisuuden.

– Suuri osa Lidlin nykyisistä vaatteiden ja kenkien tavarantoimittajista on pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Hyvän yhteistyön ansiosta myymiemme vaatteiden ja kenkien laatua ja vastuullisuutta on voitu kehittää pitkäjänteisesti, kertoo Riikka Pöllänen.

Laadun ja vastuullisuuden kehittäminen Lidlissä myytävien vaatteiden ja kenkien toimitusketjuissa on jatkuvaa työtä. Yksi suuri ponnistus on Detox-hanke, jonka myötä Lidl siivoaa vaatteiden ja kenkien toimitusketjut alusta loppuun saakka ympäristölle haitallisista kemikaaleista vuoteen 2020 mennessä.

Katso mistä tekstiilit ja kengät tulevat

Tuotantolaitosten lista on selattavissa verkkosivulla https://www.lidl.de/de/transparenz-in-der-lieferkette/s7376023 ja sitä päivitetään puolivuosittain. Lidlin monipuolinen käyttötavaravalikoima vaihtuu viikottain, ja myynnissä on kenkien ja tekstiilien lisäksi myös kodin pienelektroniikkaa, työkaluja, leluja ja sisustustavaraa. Kaikkien listan tuotantolaitosten tuotteita ei välttämättä päädy myyntiin Suomeen.  

Lidl on ollut BSCI:n (Business Social Compliance Initiative) jäsen vuodesta 2006 lähtien. BSCI on eurooppalaisten tuontikaupan yritysten yhteenliittymä, jonka tavoitteena on varmistaa, että kuluttajille tarjottavat tuotteet valmistetaan sosiaalisesti ja eettisesti hyväksyttävissä olosuhteissa. Lidl edellyttää kaikilta tavarantoimittajiltaan sitoutumista eettisiin toimintaohjeisiin, jotka pohjaavat BSCI:n periaatteisiin ja siten myös kansainvälisen työjärjestön (ILO) työelämää koskeviin sopimuksiin, YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaaviin periaatteisiin ja OECD:n yrityksiä koskeviin ohjeistuksiin. Lidlin tavarantoimittajia riskimaissa auditoidaan BSCI:n kriteerien mukaisesti.