Joutsenmerkittyjä vaatteita yhä enemmän markkinoilla

Teksti: Ympäristömerkintä

Tekstiiliteollisuus on etsinyt viime vuosina kuumeisesti ratkaisuja vastuullisuusongelmiin. Yksi ratkaisu on Joutsenmerkki. Esimerkiksi vaateketjut Cubus ja Carlings ovat nyt tuoneet markkinoille Joutsenmerkittyjä farkkuja.

Joutsenmerkki farkkujen saumassa tarkoittaa, että valmistaja on selvittänyt tuotantoketjun jokaisen lenkin puuvillapellolta tehtaalle.

-Viljely- ja valmistusmenetelmiä kehittämällä ala pyrkii vastaamaan asiakkaiden ekologisiin ja eettisiin vaatimuksiin. Kun vaatteessa näkyy Joutsenmerkki, ostaja tietää, että koko ketju toimii läpinäkyvästä ja noudattaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteita, Joutsenmerkin lisensseistä Suomessa vastaava johtaja Sinikka Karppelin toteaa.

Ympäristömerkittyjä vaatteita myös vauvoille

Suomessa Joutsenmerkki-farkkuja myyvät nyt vaateketjut Cubus ja Carlings. Cubuksen suosituimmille farkuille on myönnetty Joutsenmerkki. Cubuksen myydyimmät farkut ovat kapeat stretchfarkut High Waist Hannah. Carlingsilla on myynnissä neljät Joutsenmerkityt farkut. Joutsenmerkin ovat saaneet Karve Swan Girlfriend (naisille), Karve Swan High Rise (naisille), Karve Swan Skinny (miehille) ja Karve Swan Tight (miehille).

Farkkujen tekoon on käytetty luomupuuvillaa eli puuvillapelloilla ei ole käytetty keinolannoitteita eikä myrkyllisiä torjunta-aineita. Kaikki farkkujen värjäämiseen käytetyt aineet ovat biologisesti hajoavia. Tehtaat, jossa farkkuja valmistetaan, sijaitsevat Turkissa ja Joutsenmerkki edellyttää, että niissä on hyvät työolosuhteet.

Cubuksella on myös Joutsenmerkitty newborn-mallisto, jonka bodyt, haalarit, housut, mekot, tossut, myssyt, peitot ja unirievut on valmistettu hellävaraisesta luomupuuvillasta.

Muut Pohjoismaat edellä Suomea

Karppelinin mukaan ympäristömerkittyjen tekstiilien pohjoismaisen kisan kärjessä ovat Norja, Ruotsi ja Tanska. Tanskassa valtiovalta kannustaa ympäristövastuuseen tarjoamalla tukea sertifioinnin vaatimaan selvitystyöhön.

-Suomessa ympäristömerkin hakemiseen kannustavaa tukijärjestelmää ei ole. Vetoapua voisi ehkä saada innovaatioita rahoittavilta tahoilta, sillä ympäristömerkin hakemiseen tarvittavien tietojen selvittäminen on myös investointi liiketoiminnan kilpailukyvyn edistämiseen.

Joutsenmerkityt vaatteet

  • eivät sisällä haitallisia kemikaaleja
  • ovat hyvälaatuisia
  • eivät päästä väriä
  • valmistetaan pääosin luomupuuvillasta
  • valmistetaan hyvissä työolosuhteissa